4 szabályváltozás, amit a FIFA - állítólag – Fontolgat

FIFA: A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új változtatásokat javasolt a labdarúgásban, amelyek forradalmasíthatják a több mint egy évszázada játszott sportágat. Az évek során új szabályokat és változtatásokat vezettek be a labdarúgás modernizálása érdekében, azonban a rajongók által oly nagyon szeretett sportot érintő változásokra mindig vegyes reakciókat váltanak ki.

A közelmúltban a nemzetközi és a klubfutballban bevezették a VAR (Video Assistant Referee) technológiát, amely vegyes reakciókat váltott ki a szurkolókból. Miközben előnyös, hogy egy játékvezető ellenőrzi és biztosítja a szabályok betartását, a szurkolók néha úgy érzik, hogy a VAR tönkretette a játékot. A szurkolók még mindig vegyesen reagálnak a VAR-ra, kezdve a felesleges kihívásoktól kezdve a kézilabdán át a kritikus offside-feltételekig, és a javasolt új változtatások miatt a FIFA-nak rengeteg visszatetszéssel kell szembenéznie.

Florentino Perez, a Real Madrid elnöke, a sikertelen Európai Szuperliga alapítója és elnöke kijelentette, hogy a futballmérkőzések "már nem érdekesek", és a mérkőzéseket "rövidebbé" kell tenni. Ezzel együtt a FIFA új változtatásokkal szeretné javítani és modernizálni a sportágat. A FIFA által kidolgozott új szabályok a következők lehetnek:

  • A mérkőzés felosztása 30 perces félidőkre - Mivel egy mérkőzés 90 perces, 45 perces minden félidő a hosszabbítással és a hosszabbítással együtt, az új szabály szerint minden félidő egyenként fél óra, azaz 30 perc lesz.
  • Végtelen számú csere - A világjárvány óta új szabályt vezettek be, amely lehetővé teszi, hogy a csapatok a szokásos három helyett öt cserét is bevethessenek egy mérkőzésen, azonban az új szabály értelmében a csapatok mostantól végtelen számú cserét hajthatnak végre. Ez azt jelentené, hogy a mérkőzésen a kispadon ülő összes tag egyenként is bejöhetne a mérkőzés során. Az új szabályon jelenleg dolgoznak.
  • Nincs bedobás - Egy bizarr szabály, amelyről jelenleg tárgyalnak, hogy a bedobás helyett a kintről történő berúgások legyenek. Az Arsenal korábbi menedzsere és a FIFA jelenlegi globális labdarúgásfejlesztési vezetője úgy véli, hogy a beadások könnyebbek és gyorsabbak lennének, ami javíthatná a játékot.
  • Ötperces eltiltás - Egy másik szabály, amelyet be lehetne vezetni, hogy ha bármelyik játékos sárga lapot kap a mérkőzésen, akkor öt percre ki lehetne állítani a mérkőzésről.

De vajon valóra válnak ezek az elképzelések?

"Néhány ma elterjedt beszámolót és pletykát követően a FIFA szeretné tisztázni, hogy nem lesznek változások a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság vagy bármely más verseny labdarúgó-mérkőzés hosszára vonatkozó szabályokban" - jelezte a szervezet a hivatalos Twitter-fiókján.

Az összkép

Több sportlap és hírportál beszámolója szerint Gianni Infantino, a FIFA vezetője azt fontolgatta, hogy a mérkőzéseket akár 100 percre vagy még hosszabbra is meghosszabbítja, hogy több akciót kényszerítsen ki. A pletykált új intézkedések közé tartozna, hogy a játékvezetők több jogkört kapnának a hosszabb játékidő érvényesítésére, ami jelenleg elsősorban a sérülésekre, a VAR-ellenőrzésekre és más jelentős késésekre korlátozódik.

Tanulmányok megállapították, hogy míg egy labdarúgó-mérkőzés 90 percig tart, a labda sokkal kevesebb időt tölt játékban.

A CIES Football Observatory megállapította, hogy egy Bajnokok Ligája-mérkőzés átlagos játékideje mindössze 60,2 százalék, míg nem ritka, hogy egy mérkőzésen a teljes 90 percnek mindössze 45 percig, azaz a felét töltik mozgásban.Látható tehát, hogy valószínűleg nem lesznek rövidebb mérkőzések, bár az igaz, hogy több helyen például bedobás helyett berúgás van, illetve fontolgatnak kisebb szabályvoltázásokat. Egyenlőre azonban jelentős változások nem várhatók.