Híres játékos, aki lebukott kamu sérüléssel és hogy miért csinálják!

Hamis sérülések

Christiano Ronaldo

Még 2021-ben történt (de vannak korábbi emlékek is), hogy CR a Belgium vs. Portugália meccsen előadott nagyon drámai alakítást. A történet az volt, hogy érintkezett Meunier-rel, aki állítólag arcon vágta. Legalábbis CR az arcát fogva vonaglott a földön. A felvételek azonban bizonyítják, hogy nem volt kontakt Meunier és Ronaldo arca között.

Neymar

Közismert, hogy Neymar szeret drámázni a pályán. Nehéz is lenne egy eseményt kiemelni, hiszen pályafutása során nem egyszer voltak kamu sérülései. De persze sajnos igazi sérülései is voltak, vannak.

Ronaldinho

Ronaldinho-t szokás Rivaldinho-nak is nevezni, hiszen sérülést ő is gyakran színlelt. Nagyon híres esete 2002-ből származik, amikor egy szöglet rúgásnál térden találta a labda… és az arcát fogva vonaglott a gyepen!

Miért olyan drámaiak a focisták és miért színlelnek sérüléseket?

Bárki, aki látott már életében focimeccset, észrevehette, hogy a focisták nagyon drámainak tűnnek, és hajlamosak túlzásba vinni a normális szabálytalanságokat. Mindannyian láttunk már játékosokat a fűben hemperegni, miközben kétségbeesetten segítségért kiabálnak, majd 5 perccel később hirtelen felállnak, és úgy játszanak tovább, mintha mi sem történt volna. Emiatt a focistákat a többi sportrajongó "puhánynak" vagy "gyengének" tartja. Miért olyan drámaiak tehát a focisták, és miért színlelnek sérüléseket? Ezt a jelenséget nevezik szabálytalanság szimulációnak.

A játékosok stratégiaként használják, hogy manipulálják a játékvezető döntését. Ily módon a játékvezető valóban azt hiszi, hogy szabálytalanság történt, és a szimuláló csapat számára előnyös döntést hozhat, például piros vagy sárga lapot ad az ellenfél csapatának, vagy büntetőrúgást ítél. Ha a játékvezető megveszi a szimulációdat, olyan döntéseket hozhat, amelyek segíthetnek a csapatodnak megnyerni a mérkőzést. A szabálytalan szimulációt azonban a futballszabályok sárga lappal szankcionálják.

A futballban a játékvezetőket segítő technológia, a VAR (videoasszisztens játékvezető) bevezetésével egyre kevésbé hasznos a szabálytalanságok szimulálása, mivel a játékvezetők meg tudják nézni a visszajátszást, és rájönnek, hogy a játékos valóban szimulálta-e a szabálytalanságot, ami a szimulátor számára sárga lappal végződik.

Szabálytalanság-szimuláció a labdarúgásban

A labdarúgás kontakt sport. A játékban elkövetett szabálytalanságok többsége a játékosok közötti közvetlen érintkezés miatt történik, például botlás vagy rúgás, hogy valaki elessen. Minden olyan érintkezés, kivéve a váll a vállhoz és a labda fedezésére irányuló testmozdulatokat, amelyet egy játékos a labdáért való küzdelem szándéka nélkül végez, szabálytalannak minősül.Annak ellenére, hogy ez egy kontaktsport, nem rendkívül veszélyes. Írtam egy cikket arról, hogy mennyire veszélyes a foci valójában, amelyben összehasonlítom a futball és más sportágak kockázatát.

A legtöbbször a szabálytalanságok nem szándékosak. Mivel a játék olyan gyors, a játékos sebessége miatt nem tudja kontrollálni a testét, és végül szabálytalanságot követ el. Továbbá, mivel a játékot lábbal játsszák, sokkal gyakoribb, hogy a szabálytalanságok a játékosok földre kerülésével végződnek, mint más sportágakban. Az a tény, hogy a legtöbb szabálytalanság a játékos földre kerülésével végződik, megkönnyíti a szabálytalanság szimulálását, mint más sportágakban.

A játékvezetők döntései másodpercek alatt születnek meg, ezért egy egyszerű kiáltás hatására a bíró szankcionálhatja a szabálytalanságot vagy sem. Még én magam is csináltam már ilyet a meccseken.

A legtöbb más sportágakból érkező szurkoló azt gondolja, hogy a futballisták puhányok e túlzott drámaiság és színlelés miatt. Még én, mint futballszurkoló is úgy gondolom, hogy ez túlzás, de a valódi ok, amiért ezt csinálják, az egy stratégia, és nem azért, mert puhányok. Valójában a legtöbb focista nagyon kemény és intelligens srác. Lehet, hogy egy játékos a pályán legtöbbször keménynek tűnik, de egy ponton megjátssza, hogy törékeny, így a csapat számára szabálytalanságot lehet ítélni. Röviden összefoglalva, a következő előnyökre tehet szert egy játékos, ha szabálytalanságot szimulál a csapata számára:

  • Sárga vagy piros lap a másik csapat játékosának.
  • Büntetőrúgás a csapat számára
  • Közvetlen vagy közvetett szabadrúgás lehetőség a gólszerzésre
  • Frusztráció a másik csapat játékosaiban
  • Sárga vagy piros lap a másik csapat játékosának

A labdarúgás másik szabálya, amely ideális a szabálytalanságok szimulálására, a sárga és piros lapok. A pályán elfoglalt helyzettől, a szabálytalanság szándékosságától, gyakoriságától és durvaságától függően a játékvezető kártyával szankcionálhatja a játékost. Ha a játékosok sikeresen szimulálnak szabálytalanságot egy olyan játékoson, akinek már van sárga lapja, akkor elérhetik, hogy piros lappal kiállítsák őt a játékból, ami előnyhöz juttathatja a csapatukat. Továbbá, ha egy játékos szabálytalanságot szimulál a másik csapat utolsó emberével szemben, akkor őt is kizárhatják a játékból. A labdarúgásban a szabálytalanság szimulálása nagyobb hatással lehet, mint más sportágakban. Amellett, hogy a szimuláció nehezebb, legtöbbször haszontalan is. A labdarúgásban azonban a sárga és piros lap szabály miatt komoly hatással lehet a játékra.